Konfitura dyniowa to pierwsza konfiturka na blogu i to własnoręcznie robiona przez mojego męża:)
Bardzo pyszna i słodka. Idealna do naleśników na słodko:)
Czas wykonania: 2 h 45 min
Ilość porcji: 1,2 kg (8 słoiczków po 150 g)
Składniki:
2 ½ kg dyni
1 szklanka cukru
½ szklanki wody
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Dynię obierać, wyciąć środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można wykorzystać do tego robota kuchennego).
Dynię przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać wodę i sok z cytryny. Całość gotować przez 10 minut pod przykryciem, następnie ściągnąć pokrywkę i gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę 30 minut. Od czasu do czasu pomieszać, aby konfitura nie przywarła do garnka.
Ugotowana konfitura powinna być gęstej konsystencji, a dynia miękka, rozpadająca się.
Konfiturę przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, zakręcić szczelnie i pasteryzować przez 20 minut. Następnie słoiczki wyciągnąć na ścierkę, odwrócić do góry dnem i pozostawić do czasu wystygnięcia.