Kolejna konfitura z dyni i pomarańczy to propozycja dla tych, którzy wolą coś mniej słodkiego, lekko kwaskowego.
Zrobienie tej konfitury wymaga dużo czasu, jednak warto mieć ją w swojej spiżarce.
Tak jak ta poprzednia konfitura, ta również została zrobiona przez Krzycha:)
Czas wykonania: 5 h 15 min
Ilość porcji: 1,350 g (9 słoiczków po 150 g)
Składniki:
1 ½ kg dyni (po obraniu)
700 g cukru
1 ½ kg pomarańczy (6 sztuk)
1 ½ cytryny
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka startego imbiru
Przygotowanie:
Dynię obierać, wyciąć środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można wykorzystać to tego robota kuchennego) lub pokroić w małą kostkę.
Dynię przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puściła sok.
Dokładnie umyć pomarańcze i cytrynę w gorącej wodzie. Zetrzeć skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy oraz imbiru na tarce o drobnych oczkach. Z cytryny wycisnąć sok, a pomarańcze pokroić w niewielkie kawałki.
Dodać wszystkie składniki do garnka z dynią.
Gotować na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny 30 minut. Od czasu do czasu pomieszać, aby konfitura nie przywarła do garnka.
Ugotowana konfitura powinna być gęstej konsystencji, a dynia i pomarańcze miękkie, rozpadające się.
Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, zakręcić szczelnie i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do czasu wystygnięcia.
Można dodatkowo zapasteryzować słoiki, aby mieć pewność, że słoiki są szczelnie zassane.