Krem pomidorowy z pomarańczą – 100% pomidorowy, bez dodatku bulionu – bardzo wyrazisty w smaku z nutą pomarańczy.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
400 g pomidorów krojonych z puszki
1 cebula czerwona
1 duży ząbek czosnku
sok z ½ pomarańczy (12 łyżek)
1 łyżka skórki z pomarańczy
1 łyżka natki z pietruszki
1 łyżka masła
szczypta soli
szczypta pieprzuDodatkowo:
grzanki
Przygotowanie:
Na łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulkę i przeciśnięty czosnek. Dodać pomidory z puszki i sok z pomarańczy – gotować przez 15 minut.
Następnie zmiksować zupę za pomocą blendera, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać z posiekaną natką pietruszki i startą skórką z pomarańczy.
Podawać z grzankami.
Smacznego.
Krok po kroku:
![]() 1. Podsmażyć cebulę i czosnek na maśle |
![]() 2. Dodać pomidory |
![]() 3. Wycisnąć sok z cytryny |
![]() 4. Wszystko zmiksować |
![]() 5. Dodać startą skórkę z pomarańczy i posiekaną natkę pietruszki |