Krem z groszku to ulubiona zupa mojego męża i myślę, że wielu z Was. Bardzo zdrowy i pożywny, tani i szybki w przygotowaniu. Pycha.
Czas trwania: 30 min
Ilość porcji: około 4
Składniki:
400 g groszku mrożonego (w sezonie świeżego)
500 ml bulionu warzywnego
szczypta soli i pieprzu
groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Ugotować bulion.
Podczas gotowania bulionu ugotować groszek w lekko osolonej wodzie.
Ugotowany groszek odcedzić i przełożyć do wysokiego naczynia, a następnie zmiksować za pomocą blendera z bulionem. Najlepiej nie wlewać całego bulionu na raz, dolewać stopniowo aby uzyskać właściwą konsystencję.
Doprawić pieprzem i solą do smaku, przelać do miseczki, dodać groszek ptysiowy
i gotowe.
Pyszne, proste i zdrowe!!!
Krok po kroku:
![]() 1. Ugotować bulion |
![]() 2. Ugotować groszek |
![]() 3. Zmiksować na gładki krem |