Krokiety z parówką taką wersje krokietów po raz pierwszy jadłam u mojej teściowej. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z połączeniem parówki z naleśnikami. Kto jeszcze nie jadł, polecam spróbować.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 6 sztuk
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
2 jajka
7 łyżek mąki
200 ml mleka (4/5 szklanki)
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soliFarsz:
4 parówki
2 ogórki konserwowe (60 g)
1 papryka konserwowa (70 g)
6 plasterków sera żółtegoPanierka:
2 jajka
bułka tarta
sól
Przygotowanie:
Ciasto na naleśniki:
Wymieszać mikserem wszystkie składniki na ciasto i piec 6 naleśników.
Ugotować parówki. Pokroić ogórki, paprykę i ugotowane parówki w słupki o długości 10 cm.
W naleśniki wyłożyć po plasterku sera, na ser ułożyć resztę składników i złożyć naleśnika w kopertę. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Piec z obu stron po kilka minut, aż do zarumienienia.