Wiem, że jak wigilia to głównym składnikiem pierogów i krokietów są grzyby, ale są też osoby, które nie przepadają z grzybami, a uwielbiają pieczarki. Dla nich będzie to idealna alternatywna wersja tradycyjnych krokietów.
Te zrobione przeze mnie są naprawdę bardzo duże krokiety ze sporą ilością pieczarek i podwójną panierką.
Ja oczywiście bardzo lubię grzyby, jak i pieczarki 🙂 A Wy co wolicie grzyby, czy pieczarki?
Czas wykonania: 2 h 30 min
Ilość porcji: 10 sztuk
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
4 jajka
14 łyżek mąki
400 ml mleka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soliFarsz:
1 kg pieczarek
2 cebule
1 – 2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki masłaPanierka:
3 jajka
200 ml mleka
szczypta Vegety
bułka tartaolej do smażenia
Przygotowanie:
Farsz:
Pieczarki umyć i pokroić. Na dno dużego garnka ułożyć 2 plastry masła i przełożyć pieczarki. Całość dusić pod przykryciem przez 20 minut następnie zdjąć pokrywkę i dusić do czasu wyparowania całej wody (około 40 minut).
Następnie posiekać cebulę i zeszklić ją na łyżce masła. Dodać do pieczarek.
Pod koniec duszenia całość doprawić do smaku według uznania.
Naleśniki:
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i upiec 10 średniej grubości naleśników.
Gdy farsz lekko ostygnie można zwinąć krokiety. Na każdego naleśnika wykładając po dwie duże łyżki pieczarek. Panierować dwukrotnie w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Smażyć na oleju.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: