Kruche ciasto czekoladowe z konfiturą i bitą śmietaną

Proste kruche ciasto czekoladowe z bitą śmietaną przełożone konfiturą z owoców leśnych.

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 20 kawałków (forma 20 x 30 cm)

Składniki:

Kruche ciasto:
2 1/2 szklanka mąki
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
3 łyżki wody

Masa śmietanowa:
300 ml śmietany kremówki 30 % – 36 %
250 g serka mascarpone
1 usztywniacz do śmietany
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
240 g konfitury (z owoców leśnych lub inna)
3 kostki czekolady (mleczka, gorzka, deserowa)

Przygotowanie:

Ciasto:
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować na kształt formy (cm x cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Na ciasto włożyć papier do pieczenia i wysypać groch. Piec przez 20 minut w 190 stopniach, następnie usunąć groch i piec kolejne 15 minut.

Ciasto wystudzić.

Masa:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, na koniec dodać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Następnie dodać po łyżce serka mascarpone i miksować na niewielkich obrotach, do czasu uzyskania jednolitej masy. Ciasto wysmarować konfiturą, następnie wyłożyć masę śmietanową i całość udekorować startą czekoladą.

Rada: Upieczone kruche ciasto dobrze posmarować konfiturą i odstawić na jeden dzień, aby zmiękło.

Krok po kroku:

2 Comments on “Kruche ciasto czekoladowe z konfiturą i bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *