Kruche rogaliki z czekoladą to kolejny przepis z zeszytu mojej mamy. Te kruche rogaliki z kremem czekoladowym są idealne na co dzień oraz na świąteczny stół.
Czas wykonania: 1 h (+ 2 h oczekiwania)
Ilość porcji: 48 sztuk
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
250 g margaryny (1 kostka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g drożdży
5 łyżek mleka
2 jajka
2 cukry waniliowe
szczypta soliDodatkowo:
250 g kremu czekoladowego
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w zimnym mleku.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę, jajka, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Można je wstawić do lodówki na 2 godziny, wtedy będzie się lepiej wałkować, bo będzie twardsze.
Podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkować tworząc koło o średnicy około 23 – 28 cm i grubości 5 mm. Następnie wyciąć trójkąty (patrz krok 5) i na każdy kawałek wyłożyć nadzienie. Zawinąć ciasto tworząc małe rogaliki.
Piec partiami po 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.