Kruche rogaliki z dżemem z dyni to pyszna słodka przekąska w jesienne dni. Przepis na rogaliki znam już od dłuższego czasu i najczęściej robię z czekoladą (przepis znajduje się też na blogu). Tym razem jednak postanowiłam użyć domowej konfitury z dyni. Rogaliki wyszły przepyszne!
Czas wykonania: 1 h (+2 h oczekiwania)
Ilość porcji: 48 sztuk
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
250 g margaryny (1 kostka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g drożdży
5 łyżek mleka
2 jajka
2 cukry waniliowe
szczypta soliDodatkowo:
20 g dżemu dyniowego (Przepis)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w zimnym mleku.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę, jajka, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Można je wstawić do lodówki na 2 godziny, wtedy będzie się lepiej wałkować, bo będzie twardsze.
Podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkować tworząc koło o średnicy około 23 – 28 cm i grubości 5 mm. Następnie wyciąć trójkąty (patrz krok 6) i na każdy kawałek wyłożyć dżem dyniowy. Zawinąć ciasto tworząc małe rogaliki.
Piec partiami po 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok po kroku:
Uwielbiam takie rogaliki!
Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe ze szklanką mleka 🙂
Czy ciasto powinno być luźne? Bo właśnie takie mi wyszło… Luźne i lepkie, nie odkleja się od palców i miski…