Kurczak burger to szybki i pyszny domowy fast-food. Chrupiący kurczak, świeże warzywa i własnoręcznie robiony sos – zdrowsza i odchudzona wersja „bomby kalorycznej”.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 4 sztuki
Składniki:
4 bułki do hamburgerów
250 g fileta z kurczaka
4 plasterki sera
8 listków sałaty
1 pomidor
2 ogórki konserwowe
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżka przyprawy do kurczaka
2 łyżki mąkiSos:
½ puszki (130 g) pomidorów krojonych
½ cebuli
1 łyżeczka masła
pieprz
sól
papryka mielona
Przygotowanie:
Sos:
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.
Pomidory z puszku zmiksować i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Dusić do czasu, aż sos zgęstnieje.
Z fileta wyciąć 4 kotlety i opanierować w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawą do kurczaka.
Smażyć na oleju z obu stron, po odwróceniu na drugą stronę na każdego kotleta wyłożyć plasterek sera.
Bułki podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na każdą bułkę ułożyć liść sałaty, kawałek mięsa, plaster pomidora, kilka plasterków ogórka i polać sosem. Wszystko przykryć liściem sałaty i bułkę.
Smacznego.
Krok po kroku:
![]() 1. Podsmażyć cebulkę |
![]() 2. Zmiksować pomidory |
![]() 3. Usmażyć cebulę, wlać zmiksowane pomidory i gotować do czasu, aż sos będzie gęsty |
![]() 4. Mięso pokroić i opanierować |
![]() 5. Upiec kurczaka na złoty kolor i dodać ser żółty |
![]() 6. Podgrzać bułki |
![]() 7. Nałożyć składniki |