Moje pierwsze danie chińskie i jak to ze mną bywa nie byłam pewna, czy mi posmakuje. Grzyby mun bardzo lubię (jeśli nigdy nie jadłeś/aś polecam), ale makaronu chińskiego nigdy wcześniej nie jadałam i teraz żałuje, gdyż po tym daniu uważam, że jest o wiele lepszy, niż nasze tradycyjne makarony.
Przepis na kurczaka po chińsku był na opakowaniu z grzybów i myślę, że jest to jeden z prostszych przepisów, który wymaga jedynie trochę czasu i dobrych chęci.
Całe danie bardzo mi posmakowało i myślę, że za niedługo pojawi się kolejny przepis kuchni orientalnej.
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 3 – 4
Składniki:
100 g makaronu chińskiego
25 g grzybów mun
400 – 500 g fileta z kurczaka
2 cebule
250 ml bulionu grzybowego
2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
½ pęczka szczypiorku
pieprz
sól
Przygotowanie:
Grzyby mun przygotować według przepisu na opakowaniu (namoczyć grzyby przez 15 minut w gorącej wodzie, oczyścić i dotować przez kolejne 10 minut).
Posiekać cebulę i poddusić na oliwie pod przykryciem.
Pokroić kurczaka w kostkę oraz grzyby mun i dodać do cebuli. Posolić (około 1 łyżeczką soli) i dusić przez 1 godzinę, podlewając bulionem grzybowym.
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu (makaron zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut). Makaron przed ugotowaniem można połamać na mniejsze kawałki.
Kurczaka z grzybami zdjąć z ognia, dodać makaron, sos sojowo-grzybowy oraz doprawić według potrzeb. Całość posypać szczypiorkiem i gotowe.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: