Lazania ze szpinakiem to wegetariańska wersja obiadu dla całej rodziny. Płaty makaronu przełożone różnymi rodzajami serów i polane sosem beszamelowym.
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 6
Składniki:
400 g szpinaku mrożonego
350 g serów (mozzarella, wędzony, gouda itp.)
3 – 4 ząbki czosnku
łyżka masła
12 płatów makaronu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki gałki muszkatołowejSos beszamelowy:
1 jajko
35 g masła (1/6 kostki)
2 łyżki mąki
350 g mleka
150 g sera żółtego
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
4 plastry masła
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle przez 5 minut, żeby odparowała z niego woda. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Sos beszamelowy:
W średniej wielkości garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie powoli wlać mleko, przyprawić solą i pieprzem, wbić jajko – energicznie mieszając.
Na koniec wymieszać całość z połowę startego sera i gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera.
Mix serów pokroić w kostkę i wymieszać z wystudzonym szpinakiem.
Całość ułożyć warstwowo z naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą (forma najlepiej 20 x 30 cm).
Na spół naczynia ułożyć 3 płaty makaronu, następnie połowę mieszanki serów, kolejne 3 płaty makaronu, mix serów i na górę ułożyć ostatnią warstwę makaronu, wszystko polać gorącym sosem beszamelowym i położyć 4 plastry masła.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Krok po kroku:
![]() 1. Podsmażyć szpinak |
![]() 2. Wymieszać szpinak z mix-em serów |
![]() 3. Zrobić sos beszamelowy |
![]() 4. Ułożyć warstwowo sos i makaron |
![]() 5. Wylać sos beszamelowy i wyłożyć plastry masła |