Leniwe paluchy to od dziecka moja ulubiona potrawa. U mnie w domu po prostu nazywają się paluchy, dlatego połączyłam te dwie nazwy:)
Zawsze jadłam je obtoczone w bułce tartej i oczywiście bez natki pietruszki – takie klasyczne. Jednak postanowiłam nieco zmodyfikować ten przepis dodając trochę koloru zielonego i ominąć zasmażaną bułkę tartą – i z radością stwierdzam, że takie połączenie smakują mi jeszcze lepiej:)
Czas wykonania: 45 min
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
250 g sera
100 g ziemniaków gotowanych
1 jajko
50 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki soli
duży pęczek natki pietruszkiDodatkowo:
20 g masła
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki ubić i wystudzić.
Wszystkie składniki wymieszać, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto podzielić na 3 części, a z każdej części uformować pasek i pociąć na niewielkie kawałki (patrz krok 5.).
Gotować partiami, w lekko osolonej wodzie, przez 5 minut od czasu wypłynięcia paluszków.
Podawać gorące z kawałkiem masła.