Łosoś pod pistacjową kołderką to jest to mój pierwszy przepis na łososia. Szukałam przepisu prostego, ciekawego, a przede wszystkim szybkiego. Wyraźnie czuć smak ryby, a lekko słone pistacje świetnie się z nią komponują. Przyciąga nie tylko zapachem, ale i wyglądem.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
300 – 400 g łososia świeżego
sok z cytryny
8 łyżek obranych pistacji
3 łyżeczki bułki tartej
2 łyżeczki masła
3 łyżki startego sera
1 łyżkę oliwy
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Łososia skropić cytryną, doprawić szczyptą soli i pieprzu, odstawić. Następne pokroić na 2-4 kawałki (w zależności od wielkości).
W niewielkim garnku roztopić masło. Dodać do niego posiekane pistacje, bułkę tartą i 3 łyżki startego sera i wszytko wymieszać.
Łososia przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, masę pistacjową ułożyć na łososiu i piec przez 15 minut w 200 stopniach.