Łosoś pomarańczowy w sezamie to moja propozycja obiadowa, a także wigilijna. Delikatne mięso rybne pachnące pomarańczami w słodkiej sezamowej panierce.
Czas wykonania: 30 min (+ czas marynowania)
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
300 g filetu z łososia
3 łyżki sezamu
½ pomarańczy (skórka)
szczypta pieprzu oraz soliMarynata:
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju lnianego
½ pomarańczy (sok)
szczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki chilli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą.
Filet z łososie oczyścić z łusek, dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę przełożyć do płaskiego naczynia, polać marynatą i odstawić na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc).
Rybę wyciągnąć z marynaty (nie osuszać), przyprawić solą oraz pieprzem.
Na głębokim talerzu wymieszać sezam oraz startą skórkę z pomarańczy. Rybę panierować w sezamie z 3 stron (od strony skóry jest to zbędne, ponieważ ta część jeść będzie usunięta po usmażeniu).
Rybę smażyć na rozgrzanym tłuszczy ze wszystkich stron (po około 3 – 4 minuty z każdej w zależności od grubości).
Krok po kroku:
Wiem, że karp jest tradycyjną potrawą wigilijną, łosoś pomarańczowy w sezamie jest naszą propozycją dla wszystkich, którzy nie lubią szukać ości. Tradycja czy nowoczesność? – zostaw swoje zdanie w komentarzu poniżej.