Makowiec zawijany

Makowiec zawijany to pyszne, ale niestety pracochłonne ciasto. Makowiec po przekrojeniu bardzo oryginalnie wygląda, jest mało słodki i ma bardzo dużo bakalii.

  Czas wykonania: 4 h
  Ilość porcji: 24 kawałki (2 duże formy keksowe 12 cm x 30 cm)

Składniki:

Ciasto:
600 g mąki
50 g świeżych drożdży
200 ml mleka
100 g cukru
2 żółtka
6 łyżek margaryny

Masa:
300 g maku
2 jajka
150 g cukru
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
150 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa (Przepis na blogu))

Przygotowanie:

Ciasto:

Przygotować rozczyn: do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z resztą cukru. Do dużej miski przesypać mąkę. Dodać utarte żółtko z cukrem, wyrośnięty rozczyn, jajko oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.

Masa makowa:

Mak przepłukać, zalać wrzątkiem i gotować 15 minut. Dokładnie odsączyć i zmielić.

Na patelni rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód, bakalie i cukier. Całość smażyć 10 minut ciągle mieszając. Masę po schłodzeniu, wymieszać z utartymi żółtkami i połączyć z wcześniej ubitą pianą z białek.

Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 na 40 centymetrów i posmarować masą. Krótsze boki ciasta zwinąć do środka. Strucle przełożyć do foremek (30 cm x 12 cm), odstawić do wyrośnięcia (30 minut w ciepłym miejscu).

Piec 50 – 60 minut w 190 stopniach. Ciasto udekorować cukrem pudrem.

Krok po kroku:

 

Jak Wam się podoba taki makowiec zawijany? Robicie makowce na Święta?
Ja dawniej nie lubiłam ciast z makiem, ale na szczęście gusta mi się zmieniły i w tym roku makowiec będzie obowiązkowo! 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *