Makowiec zawijany to pyszne, ale niestety pracochłonne ciasto. Makowiec po przekrojeniu bardzo oryginalnie wygląda, jest mało słodki i ma bardzo dużo bakalii.
Czas wykonania: 4 h
Ilość porcji: 24 kawałki (2 duże formy keksowe 12 cm x 30 cm)
Składniki:
Ciasto:
600 g mąki
50 g świeżych drożdży
200 ml mleka
100 g cukru
2 żółtka
6 łyżek margarynyMasa:
300 g maku
2 jajka
150 g cukru
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
150 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa (Przepis na blogu))
Przygotowanie:
Ciasto:
Przygotować rozczyn: do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z resztą cukru. Do dużej miski przesypać mąkę. Dodać utarte żółtko z cukrem, wyrośnięty rozczyn, jajko oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
Masa makowa:
Mak przepłukać, zalać wrzątkiem i gotować 15 minut. Dokładnie odsączyć i zmielić.
Na patelni rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód, bakalie i cukier. Całość smażyć 10 minut ciągle mieszając. Masę po schłodzeniu, wymieszać z utartymi żółtkami i połączyć z wcześniej ubitą pianą z białek.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 na 40 centymetrów i posmarować masą. Krótsze boki ciasta zwinąć do środka. Strucle przełożyć do foremek (30 cm x 12 cm), odstawić do wyrośnięcia (30 minut w ciepłym miejscu).
Piec 50 – 60 minut w 190 stopniach. Ciasto udekorować cukrem pudrem.
Krok po kroku:
Jak Wam się podoba taki makowiec zawijany? Robicie makowce na Święta?
Ja dawniej nie lubiłam ciast z makiem, ale na szczęście gusta mi się zmieniły i w tym roku makowiec będzie obowiązkowo! 🙂