Nalewka z malin potocznie zwana malinówką to najpiękniej pachnący trunek jaki w życiu piłem – kto nigdy nie pił niech żałuje / koniecznie zrobi i spróbuje:)
Gdy otwarłem butelkę w środku zimy poczułem zapach zeszłego lata – zapach malin unoszący się w powietrzu, zobaczyłem ten intensywnie czerwony kolor w kieliszku i poczułem w ustach intensywny malinowy smak…
Czas wykonania: 1h (+ minimum 4 miesiące oczekiwania)
Ilość porcji: 2
Moc: 50%
Trudność wykonania: łatwe
Miesiąc wykonania: lipiec-wrzesień
Składniki:
2 kg malin („odpadu” po przygotowaniu soku, lub 0,7 kg swieżych)
0,7 kg cukru
0,5 l spirytusu 96%
0,2 l przegotowanej wody
Przygotowanie:
Maliny należy zalać spirytusem z wodą w stężeniu 70% co pozwoli wyciągnąć z owoców to co najlepsze, tak aby owoce były w całości przykryte. Ja do przygotwania nalewki użyłem 2 kg malin, które zostały mi po przygotowaniu soku. Można też użyć 0,7 kg świeżych owoców.
Nie należy zasypywać malin najpierw cukrem i odczekać aż podfermentują, bo tak się robi wino a nie nalewki i nie chcemy żeby owoce zgniły.
Słój należy postawić w ciemnym miejscu na okres 7 dni od czasu do czasu potrząsając aby alkohol dotarł do wszystkich owoców.
Po tym czasie zlej tak uzyskany płyn do innego pojemnika, a maliny zasyp cukrem na kolejne 7 dni, tak aby cały cukier się rozpuścił. Później zlej powstały syrop, odciśnij maliny i wymieszaj go z uzyskanym wcześniej nalewem.
Tak uzyskany trunek przefiltruj i odstaw na kolejne 7 dni celem pozbycia się osadu.
Po 7 dniach delikatnie przelej do butelek za pomocą wężyka i odstaw ma minimum 3 miesiące (najlepiej na rok) w ciemne i chłodne miejsce.
Krok po kroku:
![]() 1. Wymieszać spirytus z wodą |
![]() 2. Zalać maliny roztworem spirytusowym |
![]() 3. Zakręcić szczelnie słój i zaczekać 7 dni |
![]() 4. Filtracja nalewu |
![]() 5. Zasypanie malin cukrem i oczekiwanie 7 dni |
![]() 6. Ponowna filtracja |
![]() 7. Połączenie obu płynów |
![]() 8. Oczekiwanie |
![]() 9. Butelkowanie |
Rewelacja,wyszło bardzo pyszne.Teraz jeszcze 3 miechy leżakowania i będzie można chlapnąć.
Czy z jagód w ten sam sposób można zrobić?