Mini pizza w 4 smakach (wersja II) to wielka uczta, czyli przepisy na mini pizze w kolejnych 4 odsłonach:)
Tym razem do wyboru:
I. Kebab (z kurczakiem, sosem czosnkowym i sałatą)
II. Rybna (z tuńczykiem, serkiem wiejskim i kukurydzą)
III. Cztery sery z brokułami (mix serów i brokuły)
IV. Włoska (z domowym pesto, suszonymi pomidorami, oliwkami i parmezanem)
Czas wykonania: 3 h
Ilość porcji: 16 mini pizzerinek (4 smaki po 4 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
25 g drożdży
250 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki soliSos pomidorowy (do 8 pizzerinek):
250 g pomidorów (2 sztuki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżki soku z cytryny
I. Kebab:
200 g fileta z indyka lub kurczaka
1 łyżka przyprawy do kebabu
1 łyżka oliwy
2 łyżki kukurydzy
3 małe ogórki konserwowe
garść sałaty pekińskiejSos czosnkowy:
3 łyżki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu ziołowego
łyżka ziół prowansalskich
II. Rybna (z tuńczykiem):
80 g tuńczyka w sosie własny z puszki
3 łyżki serka wiejskiego
2 łyżki kukurydzyIII. Cztery sery z brokułami:
100 – 120 g mix serów (ser pleśniowy, brie, ser gouda, mozzarella)
70 – 100 g brokułów mrożonych
IV. Włoska:
Pesto bazyliowe (domowej roboty – link do przepisu poniżej)
70 g pomidorów suszonych
10 sztuk czarnych oliwek
50 g sera mozzarella (tartego)
50 g parmezanuDodatkowo:
150 g sera żółtego
Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody i odstawić na 10 minut.
Mąkę wymieszać z solą, oliwą i rozpuszczonymi drożdżami. Ciasto wyrabiać powoli przez około 15 minut, a następnie przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (w ciepłe miejsce).
Sos pomidorowy:
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek.
Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut).
Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty (sos można zmiksować za pomocą blendera na gładka konsystencję).
Wersja kebab: mięso z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać przyprawę wyrosi i usmażyć. Ogórka pokroić w plasterki, sałatę posiekać.
Zrobić sos: mieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawić.
Wersja z tuńczykiem: wszystkie składniki dokładnie odsączyć i wymieszać ze sobą.
Wersja z serami i brokułem: ugotować różyczki brokułu, a sery pokroić w małą kostkę.
Wersja włoska: pokroić suszone pomidory i oliwki na mniejsze kawałki.
Sos podzielić na 2 części.
Ciasto podzielić na 16 części i uformować małe spody. Na 8 spodów wyłożyć sos pomidorowe, następnie wyłożyć wszystkie składniki (na ciasto z sosem wyłożyć składniki na pizze rybną i kebab (oprócz sałaty i sosu czosnkowego) ).
Piec 15 minut w 220 stopniach.
Po upieczeniu na 4 pizze kebab wyłożyć sos czosnkowy i poszatkowaną kapustę pekińską.
Przepis na domowe „Pesto bazyliowe”