Świąteczne mini serniczki na kruchym cieście ze szczyptą cynamonu. Jeśli lubicie serniki i chcecie zaskoczyć Waszych gości ten przepis jest dla Was.
Czas wykonania: 1 h 45 min
Ilość porcji: 12 sztuk
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
80 g cukru
1 jajko
2 duże łyżki śmietany 18 %
1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:
400 g sera białego
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
5 dużych łyżek śmietany 18 %
80 g cukru
2 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
1 łyżka skórki z cytrynyDodatkowo:
cynamon
Przygotowanie:
Ciasto:
Składniki na ciasto wyrobić, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Masa:
Ser zmielić 2-krotnie. Cukier utrzeć z jajkami.
Do sera dodać śmietanę i zmiksować razem. Dodać zmiksowane jajka, następnie budyń i startą skórkę z cytryny – dokładnie połączyć.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 12 części. Formę na babeczki wysmarować masłem i wylepić ciastem. Przełożyć masę serową i posypać po górze cynamonem.
Piec 45 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Krok po kroku:
![]() 1. Zagnieść ciasto |
![]() 2. Zmiksować ser ze śmietaną |
![]() 3. Utrzeć jajka z cukrem |
![]() 4. Dodać jajko |
![]() 5. Do masy serowej wsypać budyń i startą skórkę z cytryny |
![]() 6. Wylepić foremki |
![]() 7. Wyłożyć masę |
![]() 8. Posypać babeczki cynamonem |
Pobierz wersję do druku:





