Szybkim i smacznym pomysłem na przekąskę dla gości, do filmu lub na lunch do pracy będą mini tortille. Dowolność składników jest ogromna! Dziś mam dla Was 3 propozycję: z boczkiem, z łososiem i z serem feta – jestem ciekawa, która opcja najbardziej przypadnie Wam do gustu?
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 300 ml
Składniki:
3 placki tortilla
100 g roszponki
serek kanapkowy
100 g boczku
1 ząbek czosnku
2 łyżki suszonej cebulki
100 g wędzonego łososia
koperek
skórka z cytryny lub limonki
70 g sera feta
garść oliwek
suszone pomidory
Przygotowanie:
Tortilla z boczkiem:
Boczek pokroić w drobną kostkę – najlepiej wcześniej go zamrozić, wtedy dużo łatwiej jest go pokroić. Rozgrzać suchą patelnie (bez tłuszczu) i podsmażyć mocno boczek.
Gdy boczek będzie już prawie gotowy, dodać do niego przeciśnięty czosnek i chwilkę podsmażyć całość.
Placek posmarować cienką warstwą serka kanapkowego, następnie wyłożyć na całość boczek oraz prażoną cebulkę, a wzdłuż roszponkę.
Tortilla z łososiem:
Placek posmarować cienką warstwą serka kanapkowego, następnie posypać całość posiekanym koperkiem i startą skórką z cytryny, wyłożyć na całość łososia, a wzdłuż ułożyć roszponkę.
Placek posmarować cienką warstwą serka kanapkowego, następnie wyłożyć na całość pokrojony w kostkę ser, oraz w małe kawałeczki oliwki i suszone pomidory, a wzdłuż ułożyć roszponkę.
Następnie zwinąć w rulon wszystkie placki tortilli, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1h.
Pokroić tortillę na mniejsze kawałki – wielkość nie ma znaczenia. Smacznego! 🙂
Krok po kroku: