Muffinki serowe (na słono) specjalny przepis dla wszystkich wielbicieli zapiekanego sera i makaronu. Najlepiej smakują gorące.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 7 sztuk
Składniki:
150 g makaronu (typu kokardka mała)
2 łyżki mąki
225 ml mleka
150 g sera żółtego
2 łyżki masła
1 ½ łyżki bułki tartej
pieprz i sól
Przygotowanie:
Posmarować foremki masłem i posypać bułką tartą.
W osolonej wodzie ugotować makaron (al dente).
Przygotować sos; w garnku roztopić masło, dodać mąkę. Składniki wymieszać z szczyptą soli i pieprzu, aż powstanie gładka zasmażka. Wlać do zasmażki mleko i gotować
ok. 3-5 minut do czasu zgęstnienia. Ściągnąć z gazu, dodać 100 g startego sera i mieszać do czasu całkowitego roztopienia się sera.
Przełożyć makaron do sosu i wymieszać.
Napełnić muffinki nadzieniem i posypać każdą resztą startego sera (50 g).
Piec przez 20 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu foremki podważyć nożem i wyłożyć na talerz.
Najlepiej smakują jeszcze gorące.