Muffinki serowe (na słono) specjalny przepis dla wszystkich wielbicieli zapiekanego sera i makaronu. Najlepiej smakują gorące.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 7 sztuk
Składniki:
150 g makaronu (typu kokardka mała)
2 łyżki mąki
225 ml mleka
150 g sera żółtego
2 łyżki masła
1 ½ łyżki bułki tartej
pieprz i sól
Przygotowanie:
Posmarować foremki masłem i posypać bułką tartą.
W osolonej wodzie ugotować makaron (al dente).
Przygotować sos; w garnku roztopić masło, dodać mąkę. Składniki wymieszać z szczyptą soli i pieprzu, aż powstanie gładka zasmażka. Wlać do zasmażki mleko i gotować
ok. 3-5 minut do czasu zgęstnienia. Ściągnąć z gazu, dodać 100 g startego sera i mieszać do czasu całkowitego roztopienia się sera.
Przełożyć makaron do sosu i wymieszać.
Napełnić muffinki nadzieniem i posypać każdą resztą startego sera (50 g).
Piec przez 20 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu foremki podważyć nożem i wyłożyć na talerz.
Najlepiej smakują jeszcze gorące.
Krok po kroku:
![]() 1. Przygotować foremki |
![]() 2. Ugotować makaron |
![]() 3. Przygotować masę |
![]() 4. Wymieszać masę z serem żółtym |
![]() 5. Połączyć makaron z masą |
![]() 6. Napełnić formę masą i posypać serem |
![]() 7. Babeczki wyciągnąć za pomocą noża – podważając każdą z boku |