KuchniaWeDwoje.pl

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy to bardzo słodki deser do kawy. Pyszny i delikatny zamiennik ciasta. Mus wykonuje się bardzo szybko, jednak przed podaniem należy schłodzić go przez kilka godzin w lodówce.


  Czas wykonania: 30 min + minimum 3 h chłodzenia
  Ilość porcji: 3

Składniki:

100 g czekolady (50 g mlecznej, 50 g gorzkiej)
½ szklanki jogurtu naturalnego gęstego
70 g mascarpone
100 ml śmietany kremówki (30-36%)
2 ½ łyżki cukru pudru
1 ½ łyżeczki żelatyny

Dekoracja:
2 kostka białej czekolady (opcjonalnie)
6 szt. dekoracji czekoladowej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odczekać, aż przestygnie.

Do czekolady dodać jogurt naturalny, serek mascarpone oraz cukier puder i zmiksować.

Rozpuścić na parze wodnej żelatynę z 1-2 łyżce ciepłej wody, poczekać aż ostygnie, ale nie zgęstnieje i połączyć ją z czekoladą.

Ubić śmietanę na sztywno i delikatnie wymieszać z resztą składników.

Przełożyć do foremek lub filiżanek i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Przed podaniem na talerzyk zanurzyć filiżanki we wrzątku, aby łatwiej wyjąć mus.
Mus podawać posypany białą czekoladą.

Krok po kroku:

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

2. Kremówkę ubić na sztywno

3. Żelatynę rozpuścić

4. Zmiksować czekoladę z resztą składników

5. Dodać do masy żelatynę (cały czas miksując)

6. Mus delikatnie wymieszać ze śmietaną

7. Przełożyć do filiżanek lub foremek

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version