Mus kawowy na bazie śmietany kremówki i mascarpone. Deser, który zastąpi jednocześnie kawę i ciastko. Idealnie sprawdzi się również jako masa do tortu i ciast. Polecam:)
Czas wykonania: 30 min + minimum 4 h oczekiwania
Ilość porcji: 2
Składniki:
2 łyżki kawy
100 ml śmietanki
100 ml mascarpone
2 – 5 łyżek cukru pudru
100 ml wody
1 ½ łyżeczki żelatyny + 4 łyżki ciepłej wodyDekoracja:
100 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao lub startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Zaparzyć kawę, wystudzić i odcedzić fusy.
Żelatynę rozpuścić z ciepłą wodą, wystudzić.
Przelać chłodną kawę do żelatyny i dokładnie wymieszać.
W wysokim naczyniu zmiksować serem mascarpone z kawą.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem (od ilości cukru będzie zależała słodycz musu).
Dodać śmietanę do masy – delikatnie wymieszać i przełożyć do szklanek. Deser chłodzić około 4 – 6 godzin.
A przed podaniem udekorować ubitą na sztywno śmietaną z usztywniaczem, cukrem pudrem i posypać kakao.