Myślę, że szpinak w takiej postaci posmakuje wszystkim – muszle faszerowane serem i szpinakiem – idealna potrawa na kolację przy świecach.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
18 szt. makaronu w kształcie muszli
150 g sera feta
40 g sera żółtego
40 g sera mozzarella kulka
250 g szpinaku mrożonego
5 ząbków czosnku
½ cebuli
1 łyżeczka masła
2 łyżki oleju lub oliwy z bazylią
zioła prowansalskie
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Ma patelni roztopić masło i wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i szpinak (szpinak można wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne). Wszystko razem smażyć przez około 10 min.. Pod koniec smażenia doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
Ser feta pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie połączyć za pomocą widelca ze szpinakiem.
Makaron przepłukać zimną wodą i nafaszerować.
Muszle ułożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego 1 łyżką oleju.
Pokroić mozzarellę na 18 części i ułożyć na każdą muszlę. Na koniec posypać wszystko startym na małych oczkach serem i ziołami prowansalskimi oraz skropić odrobiną oleju.
Piec, aż ser się lekko przyrumieni (około 15 minut w 200 stopniach).
Smacznego.