Kilka dnia temu na blogu pojawił się przepis na tradycyjną świąteczną nalewkę pomarańczową z miodem – dziś chciałbym Wam zaprezentować przepis na nalewkę pomarańczową z kawą. Ten rodzaj pomarańczówki cechuje wyrazisty aromat unoszący się w powietrzu po otworzeniu butelki.
Czas wykonania: 60 min (+ 4 tygodnie oczekiwania)
Ilość porcji: 1 litr
Moc: 20 %
Składniki:
2 duże pomarańcze (około 600 g)
0,5 l wódki 40%
15 g ziaren kawy
100 g cukru
Przygotowanie:
Cytrusy dokładnie wyszczotkować, sparzyć wrzątkiem i ponownie wyszczotkować. Najlepiej użyć pomarańczy ekologicznych, które nie są pokryte warstwą wosku.
Po umyciu cytrusy pokroić w grube plastry i wrzucić do minimum 2 litrowego słoja. Owoce zasypać 100 gramami cukru.
Kawę prażyć na małym ogniu przez 10 minut na patelni, aby uwolniła aromaty. Odczekać chwilkę, aż ziarna przestygną, wsypać je do słoja i zalać wódkę.
Słój szczelnie zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. Co kilka dni można pomieszać słojem.
Po okresie oczekiwania należy odcedzić owoce i kawę od nalewu za pomocą durszlaka. Tak otrzymaną nalewkę na tym etapie można jeszcze dosłodzić cukrem (lub syropem cukrowym) w zależności od preferencji smakowych.
Słodzenie nalewki syropem cukrowym: Syrop cukrowy przygotowuje się rozpuszczając cukier w gotującej się wodzie. Ten sposób pozwala rozpuścić bardzo dużą ilość cukru (w temperaturze 30 stopni da się rozpuścić 600 g cukru w szklance wody), ale rozcieńcza nalewkę. Gotowanie alkoholu nie jest najlepszym pomysłem ponieważ temperatura wrzenia alkoholu to 78 stopni i wyparuje zanim woda zdąży się zagotować.
Ponieważ zależy mi na klarowności trunku – postanowiłem tak otrzymaną nalewkę odstawić jeszcze na kilka dni, aby pozostały miąższ i osad z owoców opadł na dno. Klarowną część nalewki zlać za pomocą wężyka wprost do butelek, lub (jeżeli nie zależy nam na klarowności) pominąć okres oczekiwania i natychmiast butelkować.
Tak przygotowana nalewka powinna leżakować minimum 2 tygodnie, aby dojrzała.