Kilka dni temu na blogu ukazał się przepis jak za pomocą sokownika zrobić sok ze śliwek. Póżniej pojawił się przepis jak zrobić z przerobionych śliwek dżem, a dziś zaprezentuję Wam domowy przepis na czoko-śliwkę potocznie zwaną nutellą ze śliwek.
Jednym z powodów dla którego przerabiam owoce już pozbawione soku na przetwory to że nie chcę, aby w kuchni się coś marnowało, a drugi to że śliwy pozbawione większości soku dużo szybciej można przerobić na przetwory.
Jeżeli szukacie przepisu na tradycyjne powidła śliwkowe to znajdziecie go tutaj.
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 5 słoików 200ml
Składniki:
1,5 kg śliw pozostałych z produkcji soku
1 szklanka (230 g) cukru
100 g ciemnego kakao
30 g cukru waniliowego
50 g ciemnej czekolady
Przygotowanie nutelli ze śliwek z odzysku:
Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu.
Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni).
Jeżeli zależy wam na bardzo gęstych powidłach czynność tą można powtórzyć następnego dnia po wystygnięciu.
Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko.
Śliwy ponownie zagotować i dodać 1 szklankę cukru i dokładnie wymieszać. Ilość ta zależy od indywidualnych preferencji smakowych oraz tego, ile cukru daliśmy wcześniej w procesie przygotowania soku. Kolejno dodajemy kakao, cukier waniliowy oraz czekoladę.
Całość wymieszać dokładnie i gotować jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia się wszystkich składników.
Gorący dżem przełożyć do ciepłych słoików i szczelnie zakręcić.
Można ustawić słoiki do góry dnem lub pasteryzować 7 minut od momentu zagotowanie się wody.
Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do bezpośredniego spożycia oczywiście 😊
Krok po kroku przepis na nutellę ze śliwek z odzysku: