Pochodzę z okolic Krakowa, a jak wiadomo Kraków słynie z pysznych obwarzanków, więc i na moim blogu musi się pojawić przepis na nie.
A raczej na ich słodko wersje 🙂 Pyszne lekko słodkawe obwarzanki, idealne na śniadanie. Najlepiej smakują ze słodką konfiturą.
Czas wykonania: 2 h 40 min
Ilość porcji: 12 sztuk
Składniki:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
100 g cukru
1 szklanka i 2 łyżki mleka
50 g masła
5 żółtek
3 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ½ szklanki ciepłego mleka. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, całość wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać 4 żółtka i zmiksować na jednolitą masę. Całość połączyć za pomocą łyżki z rozpuszczonymi drożdżami.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlać masę z rozczynem oraz resztę mleka. Wyrobić ciasto.
Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h – 1h 30 minut, aż podwoi swą objętość.
Ciasto podzielić na 24 niewielkie części. Z każdej części uformować cienki wałek o długości 30 – 40 cm. Po dwa wałki oplatać wokół siebie, końce złączyć ze sobą, tak aby powstał obwarzanek.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i odstawić na 15 – 20 minut do wyrośnięcia.
Pozostałe żółtko roztrzepać z 2 łyżkami mleka. Posmarować obwarzanki żółtkiem i posypać sezamem (zamiast sezamu można użyć np. maku).
Piec przez 30 minut w 190 stopniach.