Oliwkowe ciabatty to przepis z książki kulinarnej z włoskimi daniami.
Przepis sprawdzony, ale niestety w moim wykonaniu ciabatty przypominały bardziej zwykłe bułki z oliwkami, niż wszystkim dobrze znane lekkie i puszyste ciabatty.
Mimo wszystko bardzo smaczne i proste, więc polecam ich wykonanie:)
Czas wykonania: 3 h 40 min
Ilość porcji: 6 sztuk
Składniki:
500 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
200 g zielonych oliwek bez pestek
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 300 ml letniej wody.
Resztę składników (oprócz oliwek) wsypać do miski, wlać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto (przez około 5 minut).
Ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 – 2 godziny, aż potroi swoją objętość.
Oliwki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Następnie formować 6 podłużnych bułeczek, ułożyć je na papierze do pieczenia, przykryć ścierką i pozostawić na kolejną 1 godzinę, aby wyrosły.
Bułeczki delikatnie wysmarować wodą i piec 20 minut w 250 stopniach.