Omlet z szynkę parmeńską i parmezanem to moja kolejna propozycja na prosty, ale niebanalny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie na ciepło.
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
50 g szynki parmeńskiej
30 g parmezanu
¼ cebuli
2 jajka
3 łyżki mąki
100 ml mleka
szczypta soli
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Cebulę poszatkować i podsmażyć na łyżce masła. Szynkę pokroić w paseczki i dodać do cebuli. Całość podsmażyć przez 5 minut.
Zmiksować dokładnie jajka, mąkę, mleko i szczyptę soli (tak, aby na wierzchu pojawiły się bąbelki).
Dodać podsmażoną szynkę oraz cebulę.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła i upiec omleta na niewielkim ogniu na złoty kolor. Odwrócić omleta posypać startym parmezanem, złożyć na pół i smażyć po 1 minucie z każdej strony.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: