Orzechanki to autorski przepis oraz nazwa tych pysznych ciasteczek.
Chyba wszyscy znają i lubią kokosanki:) Znane są już od lat i chyba każdy z Was się nimi zajadał. Kilka lat temu moja mama postanowiła zamiast kokosu użyć o zmielonych orzechów włoskich i tak powstały orzechanki:)
Są super ! ! !
Czas wykonania: 2 h 30 min – 3 h
Ilość porcji: 32 sztuki
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju
4 łyżki wody
2 szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaPolewa:
250 g margaryny (1 kostka)
50 g masła (¼ kostki)
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 kubek gęstej kwaśniej śmietany 18 %Dodatkowo:
600 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe składniki.
Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 – 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Wystudzić biszkopt.
Orzechy zmielić.
Polewa:
Margarynę i masło roztopić i dodać cukier i kakao – wymieszać.
Gdy cukier się rozpuści wlać śmietanę i energicznie wymieszać. Całość zagotować – ciągle mieszając, aby polewa się nie przypaliła.
Biszkopt pokroić na 32 kawałki. Każdy kawałek najpierw zanurzyć w polewie a następnie obsypać orzeszkami. Odstawić do wystygnięcia polewy.
Podczas robienia orzechanek polewa będzie zastygać, więc należy ją lekko podgrzać, aby była wodnista.
Krok po kroku:
![]() 1. Utrzeć jajka z cukrem |
![]() 2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i olej |
![]() 3. Ciasto przelać do formy i upiec biszkopt |
![]() 4. Pokroić biszkopt |
![]() 5. Zmielić orzechy |
![]() 6. Do roztopionego masła dodać cukier i kakao |
![]() 7. Wymieszać całość ze śmietaną |
![]() 8. Każdy kawałek biszkoptu obtoczyć w polewie kakaowej i orzechach |