Najpopularniejsze w Polsce są pączki z nadzieniem różanym. Popularne także jest nadzienie czekoladowe oraz adwokatowe, każdy ma swoje ulubione. Jednak podstawą pysznych pączków jest ciasto. Poniżej znajdziecie sprawdzony, prosty przepis na puszyste pączki!
Czas wykonania: 4 h (w tym 2 h 30 min oczekiwania)
Ilość porcji: 20 sztuk
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
4 żółtka
50 g masła
1 szklanka mleka
1/3 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
30 g drożdży
3 łyżki spirytusuDodatkowo:
4 kostki smalcu
konfitura z dzikiej róży
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim masło oraz drożdże.
Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto (ugniatać przez około 15 – 20 minut). Garnek z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
Stopnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować do grubości 1,5 – 2 centymetrów. Za pomocą szklanki wykroić pączki. Pączki przykryć ścierką i zostawić na stopnicy na 30 minut.
Pączki piec na dobrze rozgrzanym smalcu na niewielkim ogniu, tak aby się upiekły od środka, a nie tylko na zewnątrz.
Gorące pączki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby lekko obciekły z tłuszczu. Następnie za pomocą szprycy wcisnąć w środek konfiturę z dzikiej róży lub krem.
Nasze będą adwokatowe:)jeszcze 2 dni i będziemy testować przepis.