Jedną z moich najbardziej ulubionych przetworów są kiszone ogórki. Można je przygotować na zimę w słoikach 0,5 – 1 litrowych lub tak jak to robię ja w tym przepisie w słoju 3 litrowym do bezpośredniego zjedzenia po ukiszeniu. Proces kiszenia ogórków trwa 10-14 dni i po tym czasie nadają się do zjedzenia lub zrobienia zupy ogórkowej.
Sok z aronii
Sok z aronii to już kolejny przepis na sok z wykorzystaniem sokownika. Użycie tego urządzenie jest jednym ze sposobów na otrzymanie pysznego soku lub syropu na zimę.
Owoce aronii natomiast są bardzo zdrowe, ale nie można ich jeść na surowo.
W zależności od ilości cukru użytego do produkcji otrzymamy sok, który bezpośrednio nadaje się do picia lub taki który będziemy musieli rozcieńczyć z wodą. Podane niżej proporcje służą otrzymaniu syropu, który po otwarciu mieszam z wodą w stosunku 1:1 (ale ta proporcja zależy także od indywidualnych preferencji smakowych).
Sałatka z zielonych pomidorów
Konfitura z cukinii i jabłek z nutką agrestu
Cukinia a’la ananas z nutką pomarańczy
Dżem z cukinii z nutką pomarańczy
Cukinia w zalewie curry
Cukinia w zalewie musztardowej
Kiszona cukinia
Zupa krem z cukinii z grzankami
Nigdy nie byłem i nie jestem miłośnikiem zup, ale ta pozycja przypadła mi do gustu. Zasmakuje nawet największym niejadkom.