Ketchup z cukinii to kolejny z serii przetworów, które zrobiłem w tym roku. Prócz tradycyjnego zastosowania do kiełbasek ketchup możemy użyć jako sos do makaronu (kiedy nie mamy czasu gotować), do kotlecików lub pizzy.
Cytrynowy dżem z cukinii
Wielokolorowa sałatka z cukinii na zimę
Marynowana cukinia – pikle z cukinii
Garnki CUPRUM&STEEL INDUCTION – recenzja
Tak jak murarzowi potrzebna jest kielnia, tak mnie potrzebne sa garnki. Jakość jest dla mnie bardzo ważna, dlatego zdecydowałam się przetestować te garnki. Testowane garnki są bardzo ładne (szlifowana miedz na zewnątrz, która zrobiła na mnie duże wrażenie) i funkcjonalne – można ich używać na kuchni indukcyjnej i w piekarniku. Garnki można także używać na tradycyjnej kuchni gazowej czy elektrycznej.
Konfitura z czereśni
Lato jest bardzo ciepłe tego roku. Sezon na truskawki już powoli mija, ale pojawiły się wiśnie i czereśnie, które nadają się do zrobienia z nich przetworów, win i nalewek. Konfitura z czereśni pozwoli cieszyć się latem i przypomni wakacyjny czas, gdy już śnieg będzie za oknem.
Poniższy przepis może także służyć do przygotowania konfitury z wiśni (ale ze względu na różnicę kwasowości tych owoców do wiśni potrzeba dodać więcej cukru).
Kompot z czereśni na zimę
Kompot truskawkowy na zimę
Miodek majowy czyli syrop z mniszka lekarskiego
Miodek majowy to syrop z mniszka lekarskiego, który robiłem po raz pierwszy w zeszłym sezonie. Miodek znakomicie nadaje się do słodzenie herbaty w okresie zimowym lub jako substytut miodu do domowych wypieków.
Maj kojarzy mi się z tysiącami kwiatów mniszka lekarskiego potocznie nazywanego „mleczem”. Pomimo że to 2 różne rośliny. W Polsce roślina ta mylnie uważana jest za chwast, pomimo udowodnionych działań przeciwzapalnych, przeciwwirusowych oraz mnóstwem przeciwutleniaczy.