Panierowany Camembert z żurawiną to moja propozycja na szybki i smaczny pomysł na wegetariański obiad. Niestety bardzo kaloryczny…
Nie tak dawno nie przepadałam za serami pleśniowymi, ale w końcu się do nich przekonałam i nawet ich zapach mnie nie odstrasza. Oczywiście najbardziej smakują mi na ciepło!
Jeśli i Wy lubicie sery pleśniowe koniecznie spróbujcie ten przepis i zostawcie komentarz jak Wam smakowało!
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 3 porcje
Składniki:
3 sztuki sera pleśniowego Camembert
100 g płatków kukurydzianych (2 szklanki)
2 jajka
½ łyżeczki papryki
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 łyżki żurawiny
olej do smażenia
Przygotowanie:
Płatki kukurydziane zmielić. Dodać do nich przyprawy i wymieszać.
Jajko roztrzepać, doprawić szczyptą soli.
Ser opanierować 2-krotnie: w jajku, płatkach, jajku i płatkach.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Podawać na ciepło z żurawiną.