Paszteciki z pieczarkami to niewielkie paszteciki z dużą ilością farszu to super pomysł na wieczorną przekąskę lub danie na wigilijny stół.
Ciasto pomimo, że jest robione na drożdżach jest cienkie i bardzo miękkie.
Najlepiej smakują na ciepło.
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 20 sztuk
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
125 g margaryny
1 jajko
30 g drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18 %
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soliFarsz:
500 g pieczarek
1 łyżka masła
szczypta soli
szczypta pieprzuDodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki maku
Przygotowanie:
Farsz:
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i poddusić na maśle, do czasu aż odparuje z nich woda. Doprawić solą i pieprzem – ostudzić i drobno posiekać.
Ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na około 20-30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy (o grubości 5 mm) i wyciąć 10 cm paski. Następnie wyłożyć na nie farsz z pieczarek i zawinąć w rulon tak, aby cały farsz był w środku (krok 4 i 5).
Każdy rulonik pociąć na mniejsze kawałki i przełożyć na papier do pieczenia.
Następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać makiem.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.