Pasztet z cukinii to mój pierwszy pasztet jaki ze smakiem jadłam i zrobiłam! Nie jadam mięsnych pasztetów, więc ciężko mi porównać i wskazać równice w smaku. Jednak muszę przyznać, że jest przepyszny i bardzo smakował również miłośnikowi mięsnych potraw:)
Czas wykonania: 1 h 30 min (w tym 1 h 10 min czas pieczenia)
Ilość porcji: 1 foremka (32 cm x 10 cm)
Składniki:
700 g cukinii (530 g po obraniu = 3 szklanki)
3 jajka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
¼ szklanki oleju
1 szklanka bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka vegety
Przygotowanie:
Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ ze środka i zetrzeć na tarle o grubych oczkach. Przełożyć do dużej miski, posolić i wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby puściła sok. Odcedzić.
Białka ubić na sztywno.
Pozostałe składniki dodać do cukinii i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Formę wysmarować masłem lub olejem i obsypać bułką tartą.
Masę przełożyć do formy (wymiary 32 cm x 10 cm), wyrównać wierzch. Piec 70 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku:
kocham takie wilgotne pasztety. aż ślinka cieknie 🙂
W przepisie pominięto ,że cebulę należy podsmażyć, dobrze,że były zdjęcia
Racja, umknęło mi to 🙂 Ale podsmażenie cebuli nie jest tutaj obowiązkowe, równie dobrze można dodać surową.
Pozdrawiam:)