W Święta Wielkanocne nie może zabraknąć oczywiście domowego pasztety. Naszym faworytem jest oczywiście ten z królika. Jest przepyszny!
A na Waszych stołach zagości świeżo pieczony domowych pasztet z królika?
Czas wykonania: 1 h 30 min – 2 h
Ilość porcji: 2 foremki (około 20 kawałków)
Składniki:
1 kg tuszy z królika
360 g boczku
250 g wątróbki z królika lub drobiowej
1 duża cebula
2 marchewki
2 pietruszki
4 jajka
1 l wody
liść laurowy
3 – 4 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
Przytogowanie:
Królika
pokroić na kawałki, a boczek w większą kostkę. Przełożyć do
dużego garnka, dodać pokrojone warzywa oraz ziele angielskie i liść
laurowy.
Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem na
małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną wątróbkę, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 10 minut.
Mięso i warzywa odcedzić (nie wylewać wywaru z rosołu), wystudzić i zmielić 2 – 3 razy w maszynce.
Do zmielonej masy wbić jajka, wlać ½ szklanki wywaru i całość starannie wyrobić. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Foremki grubo wysmarować smalcem i napełnić do 2/3 wysokości.
Pasztet zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu, aż się zarumieni od góry, a boki będą odchodzić od formy.
Letni pasztet wyjąć z foremek i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać owinięty w folię aluminiową lub w zamykanym pudełku.
Przepis krok po kroku:
Więcej Wielkanocnych przepisów znajdziecie poniżej: