Przepyszne pesto bazyliowe domowej roboty 🙂 Idealne na kanapki do makaronów lub pizzy.
Polecam każdemu, kto lubi prawdziwą włoską kuchnię.
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
1 duży pęczek bazylii
50 g orzeszków piniowych
3 ząbki czosnku
50 g parmezanu
oliwę (4-6 łyżek)
szczypta soli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na suchej patelni uprażyć orzeszki pini.
W moździerzu utrzeć bazylię z orzeszkami i czosnkiem, dolewając stopniowo oliwę.
Ilość oliwy zależy od rodzaju konsystencji jaką chcecie uzyskać.
Na koniec dodać tarty parmezan i ewentualnie doprawić szczyptą soli.
Link do przepisu z użyciem właśnie tego pesto:
https://kuchniawedwoje.pl/mini-pizza-w-4-smakach-wersja-ii/