Pierogi ruskie są ulubionymi pierogami mojego męża. Najbardziej oczywiście smakują mu opiekane na patelni na masełku:)
Czas trwania: 45 min
Ilość porcji: 60 pierogów
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki ( 2 ½ szklanki )
240 ml ciepłej wody (1 szklanka )
1 łyżeczki soliFarsz:
400 g obranych ziemniaków
100 g sera białego
2 łyżki masła
1 duża cebula
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Farsz:
Ziemniaki ugotować, dodać łyżkę masła i ubić. Wystudzić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na złoty kolor.
Ziemniaki w serem połączyć za pomocą tłuczka do ziemniaków, doprawić pieprzem i solą. Dodać cebulę i wymieszać.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto.
Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto farszem.
Następnie sklecić pierogi i gotować 7-10 minuty w lekko osolonej wodzie.