Pierogi ruskie

Pierogi ruskie są ulubionymi pierogami mojego męża.  Najbardziej oczywiście smakują mu opiekane na patelni na masełku:)

011 Pierogi ruskie [KuchniaWeDwoje.pl]

 Czas trwania: 45 min
  Ilość porcji: 60 pierogów

Składniki:

Ciasto:
450 g mąki ( 2 ½ szklanki )
240 ml ciepłej wody (1 szklanka )
1 łyżeczki soli

Farsz:
400 g obranych ziemniaków
100 g sera białego
2 łyżki masła
1 duża cebula
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka soli

Przygotowanie:

Farsz:
Ziemniaki ugotować, dodać łyżkę masła i ubić. Wystudzić.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na złoty kolor.

Ziemniaki w serem połączyć za pomocą tłuczka do ziemniaków, doprawić pieprzem i solą. Dodać cebulę i wymieszać.

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto.

Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto farszem.

Następnie sklecić pierogi i gotować 7-10 minuty w lekko osolonej wodzie.

Krok po kroku:

1. Ugotować i ubić ziemniaki

1. Ugotować i ubić ziemniaki

2. Podsmażyć cebukę

2. Podsmażyć cebulkę

3. Wymieszać ziemniaki z serem

3. Wymieszać ziemniaki z serem

4. Dodać cebulkę do farszu i doprawić

4. Dodać cebulkę do farszu i doprawić

5. Wymieszać ciasto z wodą

5. Wymieszać mąkę z wodą

6. Zagnieść ciasto

6. Zagnieść ciasto

7. Ciasto rozwałkować i wyciąć kułka

7. Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka

8. Ulepić pierogi i ugotować pierogi

8. Ulepić pierogi i ugotować pierogi

Pobierz wersję do druku:

011 Pierogi ruskie [KuchniaWeDwoje.pl] 2