Pierogi z kapustą i grzybami to kolejna potrawa wigilijna na moim blogu, której nie może zabraknąć na wigilii. Pierogi z delikatnym i cienkim ciastem i dużą ilością dobrze przyprawionego farszu. Pierogi oczywiście można przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić.
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 30 sztuk
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
½ szklanki wody
1 łyżka oleju
szczypta soliFarsz:
¼ główki kapusty (około 300 g)
25 g suszonych grzybów
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka maggi
Przygotowanie:
Farsz:
Kapistę wypłukać, oderwać brzydkie liście i wyciąć głąb. Drobno poszatkować.
Przełożyć do garnka, posolić i odstawić na 15 – 2o minut, aby puściła soki.
Zalać wrzątkiem (0koło 500 ml – tak, aby woda przykryła całą kapustę) i gotować przez 3 minuty. Następnie odcedzić kapustę.
W garnku rozpuścić masło i rozgrzać olej. Dodać kapustę i dusić przez 45 minut (do czasu, aż woda odparuje, a kapusta zmięknie), od czasu do czasu mieszając.
Grzyby przelać wodą kilku krotnie, a następnie gotować 30 minut w 300 ml wody. Odcedzić, przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać do kapusty i całość doprawić pieprzem, solą oraz maggi.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej energicznie zagniatając ciasto.
Ciasto rozwałkowywać na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Nafaszerować i zlecić pierogi. Tak przygotowane pierogi gotować 3 – 5 minuty od czasu wypłynięcia w lekko osolonej wodzie.
Moja rada: Często robiąc pierogi przygotowuje ich więcej, wtedy gotuje je krócej (3 minuty) i zamrażam. A w dzień Wigilii wrzucam do wrzącej wody na 2 minuty i są gotowe.
Krok po kroku:
A Wy jakie tradycyjne dania wigilijne przygotowujecie?
Czy nie dodajemy do ciasta jajka?
Ja nie dodaje, bo wtedy ciasto jest miększe. Oczywiście można dodać, my wolimy bez jajek 🙂
Podzielę się moim przepisem na pierogi, gwarantuję, że nie zrobicie już innego:
0,5 kg maki pszennej tortowej
3 łyżki przesianej maki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
0,5 szklanki bardzo ciepłej wody
1 szklanka bardzo ciepłego mleka
szczypta soli
Do powyższego przepisu, chciałam dodać:
1 szklanka = 200 ml