Specjalne pierożki dla mojej babci – grzyby są zbyt ciężkie, więc postne pierogi z duszoną kapustą specjalnie dla niej na pewno ją ucieszą 🙂
Czas wykonania: 1 h 45 min
Ilość porcji: 35 sztuk
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
½ szklanki wody
1 łyżka oleju
szczypta soliFarsz:
¼ główki kapusty (około 350 g – 400 g)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka soli
kilka kropel maggi
szczypta pieprzu (¼ łyżeczki)
Przygotowanie:
Farsz:
Kapistę wypłukać, oderwać brzydkie liście i wyciąć głąb. Poszatkować.
Przełożyć do garnka, posolić i odstawić na 15 – 2o minut aby puściła soki.
Zalać wrzątkiem (0koło 500 ml – tak, aby woda przykryła całą kapustę) i gotować przez 3 minuty. Następnie odcedzić kapustę.
W garnku rozpuścić masło i rozgrzać olej. Dodać kapustę i dusić przez 45 minut (do czasu, aż woda odparuje, a kapusta zmięknie), od czasu do czasu mieszając.
W między czasie przygotować ciasto.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej energicznie zagniatając ciasto. Zawinąć w folię aluminiową, aby nie obeschło.
Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć kółka.
Nafaszerować i zlecić pierogi. Tak przygotowane pierogi gotować 3 – 5 minuty od czasu wypłynięcia w lekko osolonej wodzie.
Moja rada: Często robiąc pierogi przygotowuje ich więcej, wtedy gotuje je krócej (3 minuty) i zamrażam. A w dzień Wigilii wrzucam do wrzącej wody na 2 minuty i są gotowe.
Krok po kroku:
![]() 1. Poszatkowaną kapustę, posolić i zalać gotowaną wodą |
![]() 2. Podgotować i odcedzić kapustę |
![]() 3. Na rozpuszczonym maśle i oleju dusić kapustę |
![]() 4. Całość doprawić farsz |
![]() 5. Zagnieść ciasto |
![]() 6. Rozwałkować i wyciąć kółka |
![]() 7. Skleić pierożki i ugotować |
Pobierz wersję do druku: