Bardzo lubię połączenie sera feta i szpinaku – postanowiłam wykorzystać oba te składniki i przygotować pierogi ze szpinakiem i serem.
Pierogi mają bardzo lekkie – mają cienkie ciasto, a dzięki temu smak farszu jest doskonale wyczuwalny.
Można je jeść i jeść:)
Czas wykonania: 45 min
Ilość porcji: 3 (21 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
100 ml wody
½ łyżeczki soliFarsz:
100 g szpinaku
50 g sera feta
½ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowejDodatkowo:
30 g sera żółtego do posypania
2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
Farsz:
Rozgnieść ser feta ze szpinakiem i doprawić całość.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i cienko rozwałkować ciasto.
Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto farszem.
Następnie sklecić pierogi i gotować w lekko osolonej wodzie do czasu wypłynięcia.
Dodatkowo pierogi można posypać startym serem żółtym i dodać odrobinę masła.