Pijok to ciasto inspirowane dwoma różnymi przepisami, a raczej ich połączeniem.
Nazwa jest wymyślona przeze mnie – jak łatwo się domyślać ciasto jest mocno alkoholowe, dodatkowo zawiera dużą ilość ananasa nasączonego alkoholem.
Czas wykonania: 1h 30 min
Ilość porcji: 16 kawałków (forma 25 x 30 cm)
Składniki:
Ciasto:
5 białek
125 g cukru
125 g kokosu
100 g maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soliMasa:
1 l mleka
2 żółtka
1 ½ łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
2/3 szklanki cukru (150 g)
200 g masła
300 g wiórków kokosowych
½ szklanki adwokatu
200 g ananasa z nalewki (przepis na nalewkę wkrótce)
Przygotowanie:
Ciasto:
Do białek dodać szczyptę soli, cukier i ubić na sztywno.
Do piany z białek dodać mak, kokos, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Masę przelać do formy (forma o wymiarach 25 x 30 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w 180 stopniach (do czasu zarumieniania ciasta).
Ciasto odstawić do wystudzenia i ściągnąć papier.
Masa:
W 200 ml mleka (niecała szklanka) roztrzepać żółtko i obie mąki.
Pozostałe 800 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wymieszane żółtka z mąką i na wolnym ogniu ugotować budyń (cały czas mieszając, aby nie powstały grudki i budyń nie przywarł do garnka). Całość wystudzić.
Masło utrzeć mikserem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce budyń, a następnie wlać adwokat.
Na koniec dodać pokrojone kawałki ananasa i 250 g kokosu – wymieszać delikatnie łyżką.
Całość przelać do formy na biszkopt i posypać resztą kokosu.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: