Kolejny zdrowy przepis, tym razem kasza gryczana wystąpiła w roli głównej.
Placuszki z kaszy gryczanej z dodatkiem sera i suszonych pomidorów.
Czas wykonania: 40 min
Ilość porcji: 10 -12 sztuk
Składniki:
100 g kaszy gryczanej
2 jajka
130 g sera feta
8 suszonych pomidorów
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie (1 łyżeczka soli na 1 l wody). Odcedzić i przełożyć do miski.
Wymieszać kaszę z jajkiem. Dodać pokrojone w kawałki pomidory, ser, pieprz i mąkę. Całość ponownie wymieszać.
Placuszki przekładać za pomocą dużej łyżki i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron (ważne, aby ogień był duży, aby szybko się zarumieniły i nie wsiąkły całego oleju).
Krok po kroku:
![]() 1. Ugotować kaszę |
![]() 2. Pokroić ser i pomidory |
![]() 3. Do miski przełożyć kaszę, dodać pomidory, ser i jajko |
![]() 4. Wymieszać całość, dodać mąkę i przyprawić |
![]() 5. Usmażyć na tłuszczu |
Pobierz wersję do druku: