Placuszki z cukinią i boczkiem na lekki i pożywny obiad. Placuszki robi się bardzo szybko – 30 minut i gotowe!
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 10 sztuk
Składniki:
700 g cukinii
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 cebula
150 g boczku wędzonego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do dużej miski, posolić jedną łyżeczką soli i odstawić na 15 minut, aż puści sok.
Cebulę posiekać, a boczek pokroić w niewielką kostkę. Cebulę oraz boczek podsmażyć na patelni bez tłuszczu, do czasu aż cebula się zarumieni, a boczek wytopi.
Cukinię odcedzić, odciskając wodę. Dodać mąkę, jajka oraz boczek z cebulkę. Całość wymieszać. Masę doprawić solą oraz pieprzem.
Na rozgrzanym oleju za pomocą łyżki uformować niewielkie placuszki i usmażyć na złoty kolor z obu stron.
Krok po kroku:
Jak Wam się podoba przepis? Chcecie więcej takich szybkich pomysłów na obiad? Czekam na Wasze komentarze 🙂