Placuszki z kurczakiem i dynią to moja kolejna propozycja na obiad dla całej rodziny gotowy w 30 minut, który można przygotować dzień wcześniej. Jesień to niewątpliwie sezon na dynię, dlatego warto wykorzystać ją nie tylko do zup, ale i innych potraw.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 12 sztuk (4-6 porcji)
Składniki:
500 g dyni (300 po obraniu o wydrążeniu nasion)
500 g fileta z kurczaka
1 szklanka mąki
4 jajka
½ dużej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Dynię obrać, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka oraz posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wsypać mąkę, dodać jajka i przyprawić. Całość dokładnie wymieszać.
Placki usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: