Placuszki z kurczakiem, papryką i pieczarkami to moja propozycja na obiad w 20 minut! Jak Wam się podoba taki szybkie danie? 🙂 Smakuje super, więc myślę, że chętnie skorzystacie z przepisu.
Czas wykonania: 20 minut
Ilość porcji: 15 – 18 placuszków
Składniki:
450 g fileta z indyka
200 g pieczarek
1 papryka (200 g)
3 jajka
4 – 5 łyżek mąki
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Mięso, paprykę i pieczarki pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do dużej miski. Dodać jajka oraz mąką i dokładnie wymieszać. Następnie dodać majonez oraz musztardę. Doprawić i wszystkie jeszcze raz wymieszać.
Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Po zostawieniu masy w lodówce na następny dzień masa może być rzadsza, należy wtedy dodać odrobinę mąki i wymieszać.
Robię w trochę inny sposób, ale generalnie bardzo lubię takie placuszki 🙂
Jaką mąkę należy dać pszenną czy ziemniaczaną?
Ja dodaje pszenną 🙂
Jeżeli placuszki z kurczaka to dlaczego w składnikach jest indyk ?
Ponieważ akurat użyłam indyka 🙂 Obojętne, czy użyje się mięsa z indyka czy kurczaka 🙂
A to mięso ma być surowe czy wcześniej je podsmażyć?
Surowe 🙂
Zakochani jesteśmy z mężem w smaku. Przepis idealny!!!
Myślę, że zamiast mąki można dodać kaszę, co jeszcze bardziej urozmaici smak.
A może kamieni? Nie popadajmy w głupotę z mdłą kaszą;b
Myślę, że kasza jest też dobrym rozwiązaniem. Ja nie próbowałam, ale myślę, że będą równie dobre 🙂
Pozdrawiam!
Kurczak ma być wcześniej podsmazony?
ja dałam surowy 😉 a lepsze wychodzą jak mięso z piersi kurczaka jest zmielone.Kupiłam takie w sklepie 🙂
Nie, surowe pokrojone w kostkę 🙂
Ja piekę takie placuszki w piekarniku …i nie dodaje majonezu i musztardy a troszkę mąki, bułki tartej i jajko.
Polecam dodać zielona piertuszkę i startą marchew , papryke i cebulkę 😉 mniam
Ja robie takie placuszki bez majonezu i musztardy i daje szczypiorek wychodza pycha