Placuszki z serka wiejskiego z miodem – bardzo szybka w przygotowaniu potrawa z serem i miodem. Idealne na pożywne śniadanie, wegetariański obiad lub ciepły podwieczorek.
Czas wykonania: 15 min.
Ilość porcji: ok. 7 placuszków
Składniki:
1 opakowanie serka wiejskiego (200 g)
1 jajko
3 łyżki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 łyżeczki miodu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Roztrzepać jajko z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia- wymieszać na gładkie ciasto.
Z serka wiejskiego odlać nadmierną ilość wody i delikatnie wymieszać z ciastem.
Na rozgrzanym tłuszczu formować małe placuszki i piec aż po obu stronach się zarumienią.
Po upieczeniu wyciągnąć na rącznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu.
Podawać polane miodem.