Placuszki ziemniaczane z pietruszką i curry – wegetariański obiad. Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu i stwórz nowe smaczne i szybkie danie dla całej rodziny.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 8 sztuk ( 3 – 4 porcje)
Składniki:
500 g ziemniaków (6 małych sztuk)
½ łyżeczki soli
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżeczki curry
2 łyżki natki pietruszki
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju (do smażenia)
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować (w mundurkach) w lekko osolonej wodzie.
W między czasie posiekać cebulę i podsmażyć ją na oleju, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli.
Ziemniaki wystudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać resztę wyżej wymienionych składników i dokładnie wymieszać.
Uformować 8 małych kotlecików, obtoczyć każdego w mące kukurydzianej. Smażyć na oleju z obu stron.
Krok po kroku:
![]() 1. Ugotować i obrać ziemniaki |
![]() 2. Podsmażyć cebulkę |
![]() 3. Ubić ziemniaki |
![]() 4. Dodać pozostałe składniki |
![]() 5. Wymieszać na jednolitą masę |
![]() 6. Uformować kotlety |
![]() 7. Obtoczyć w mące |
![]() 8. Usmażyć na tłuszczu |
Pobierz wersję do druku: