KuchniaWeDwoje.pl

Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszoną morelą

Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszoną morelą to mój pierwszy przepis na polędwiczkę. Po jej zjedzeniu stwierdziłam, że decydowanie częściej muszę ją przyrządzać. Mięso jest miękkie i bardzo soczyste, a robi się je bardzo szybko.
Kto jeszcze nigdy nie jadł polecam spróbować.

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 2

Składniki:

500 g polędwiczki wieprzowej (1 sztuka)
15 g suszonej moreli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
100 ml wytrawnego białego wina (2 kieliszki)
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Połowę moreli namoczyć w winie przez około 30 minut.

Polędwiczkę umyć i osuszyć. Wyciąć nożem jak najdłuższy otwór i nafaszerować mięso namoczonymi morelami (nie wylewając wina). Obtoczyć polędwiczkę w soli i pieprzu i smażyć na oleju po około 3 minuty z każdej strony.

Następnie podlać polędwiczkę winem, w którym moczyły się morele i dusić 10-15 minut.

W tym czasie w małym garnku roztopić masło i podsmażyć resztę moreli.

Gdy polędwiczka się poddusi przelać zalewę winną do podsmażonych moreli, a mięso podsmażyć jeszcze chwilkę na złoty kolor.

Roladę pokroić na plasterki i polać winnym sosem z kawałkami moreli.

Krok po kroku:

1. Namoczyć morele

2. Osuszyć mięso

3. Naciąć mięso

4. Nafaszerować mięso morelami

5. Usmażyć mięso

6. Podsmażyć na maśle morele

7. Zlać wino do moreli i dusić chwilę

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version